Searching...
неделя, 9 март 2014 г.

Храни. които да включите в менюто си (епизод 2)

Тази публикация е част от нашата рубрика за здравословни храни, които да включите във вашето меню.

Броколи
Вероятно всеки от Вас е чувал за полезните свойства на броколите, но едва ли предполагате, че в една унция броколи има повече витамин C, отколкото в един портокал, и това, че съдържа много повече калций от чаша мляко например? Да, наистина това е така.Освен това, броколите съдържат около три пъти повече фибри, отколкото в пълнозърнестия хляб.Също така, в редом с всички зеленчуци, те са един от най-богатите източници на витамин А.И това не е всичко.В тях намират място и противоракови агенти като, бета-каротин и селен, които помагат за превенция на рак на гърдата, на простатата, на белия и черен дроб и бъбреците.



Домати
Освен, че са богати на витамин C, доматите също съдържат витамин А, калий и желязо.А също са и най-богатия източник на ликопен, който е мощен антиоксидант.Едно скорошно проучване на Харвард показва, че мъжете, които консумират 10 порции домати в седмицата може да намалят риска от развитие на рак на простатата с цели 45 %.



Ягоди
Да, те са вкусни, а освен това повишават имунитета и са силен антиоксидант.Доказано е, че две порции ягоди на седмица могат да ви предпазят от когнитивен упадък.

Зехтин
С високото си съдържание на мононенаситени мастни киселини и антиоксидантни вещества, зехтина осигурява защита от сърдечно-съдови заболявания, чрез намаляване на "лошите" нива на холестерол.Изследванията също така разкриват, че маслиновото масло може да бъде свързано с превенция на рак и здравословната функция на мозъка.



ЧесънНе всички обичаме чесън, но ползите за здравето от включването му нашето меню далеч надхвърля всякакви миризми и недостатъци.Това е така, защото чесънът може да помогне за разреждането на кръвта, което предпазва от редица сърдечни проблеми, като сърдечни атаки и инсулт.Също така е доказано, че подобрява здравето на ставите и увеличава абсорбацията на желязо и цинк.В допълнение, за чесъна е установено, че съдържа фитохимиали, които могат да спрат развитието на канцерогенни химикали в тялото.




Червено виноИзпий го.Проучвания показват, че пиенето на червено вино се свързва с намалена честота на сърдечно-съдови заболявания, включително и по-нисък риск от сърдечни атаки.В допълнение се смята, че ресвератролът, намиращ се в червеното грозде може да помогне за предпазване от натрупване на мазнини и намаляване на инсулиновата резистентност, която намалява риска от диабет.


Next
This is the most recent post.
По-стара публикация

0 коментара:

Публикуване на коментар